Президентът Реджеп Ердоган обяви в петък, че Турция е открила най-голямото по рода си находище на природен газ в Черно море, притежаващо 320 милиарда кубически метра и могат да бъдат открити още, докато страната работи за осигуряването му до 2023 г., съобщава "Ройтерс".

Ако газът може да бъде извлечен с търговска цел, откритието може да помогне на Анкара да намали настоящата си зависимост от вноса - от страни като Русия, Иран и Азербайджан - за значителна част от енергийните си нужди.

"Турция реализира най-голямото откритие на природен газ в своята история, в Черно море", каза Ердоган и добави, че Турция има за цел да стане нетен износител на енергия.

Черно море крие метан, равен на над 400 години БВП на България

Черно море крие метан, равен на над 400 години БВП на България

Остава да се намери начин за добив и защита от чужди и родни интереси и пречки

Сондажният кораб "Фатих" започна работа в края на миналия месец в зона Туна-1, на около 100 морски мили северно от турското крайбрежие в западното Черноморие. Всички тестове и инженерни дейности са завършени, каза Ердоган.

"Този резерв всъщност е част от много по-голям източник. Бог желае, ще има много повече. Като страна, която от години зависи за газ отвън, сега гледаме към бъдещето с повече сигурност. Няма да спрем, докато не станем нетен износител на енергия."

Всяко намаление на сметката за внос на енергия в Турция, която през миналата година възлиза на 41 милиарда долара, ще увеличи правителствените финанси и ще спомогне за облекчаване на хроничния дефицит по текущата сметка, заради което лирата регистрира ниски нива спрямо долара.

Турция май открила огромни залежи на газ в Черно море

Турция май открила огромни залежи на газ в Черно море

Едно от находищата е до границата с България

TRYTOM = 3 се засили, след като Ердоган за първи път каза на ръководителите на енергетиката в сряда, че има "добри новини", които трябва да обяви.

Длъжностни лица и анализатори предупредиха, че може да отнеме до десетилетие за каквато и да е газ от Черно море да бъде налична и ще са необходими милиарди долари инвестиции за изграждане на инфраструктура за производство и доставка.

Турция е проучва за въглеводороди в Черно море и в Средиземно море - където проучванията в спорни води предизвикаха протести от Гърция и Кипър.

Ердоган заяви, че Турция ще ускори операциите в Средиземно море.

Ердоган: Никаква колониална сила или заплаха не може да спре страната

Ердоган: Никаква колониална сила или заплаха не може да спре страната

Турция е решена до край да търси правата си в източното Средиземноморие