Турският президент Реджеп Ердоган заяви в събота, че 2021 г. ще бъде "година на демократични и икономически реформи".

Турция ще извърши структурни реформи за прекъсване на "триъгълника на злото" на лихвените проценти, инфлацията и обменните курсове, коментира Ердоган, добавяйки, че Анкара е решена да формира система, основана на производството и заетостта, съобщава "Бизнес инсайдър".

Ердоган обеща списък със съдебни и икономически реформи миналия месец, което доведе до очаквания за евентуално освобождаване на политици, включително кюрди, и защитници на правата на човека от затвора. Но последните коментари на Ердоган относно съдебни решения и критики, насочени към неговото правителство, породиха скептицизъм относно обещанието му.

"Ще представим подготовката за това пред нацията и парламента възможно най-скоро", заяви Ердоган. Всички проблеми, които Анкара има с други държави, могат да бъдат разрешени, добави той.

Междувременно Турция е готова да разговаря, да се съгласи и да работи заедно с всяка държава при условие за зачитане на нейния суверенитет, права, закони и потенциал, подчерта той.

Турция няма проблем, който да не може да бъде разрешен нито със САЩ, нито с Европа, нито с Русия, нито с Китай, нито с други регионални държави, обясни той.

Управлението на Ердоган е белязано от постоянен спад в конституционните права и свободи в страната. Ситуацията в страната се влоши значително след неуспешния военен преврат през 2016 г., след който над 40 000 души бяха затворени. Според данните за 2020 г. Турция е втора по брой арестувани журналисти в света. Много критици предполагат, че Ердоган е използвал преврата, за да засили властта си и да предприеме репресии срещу политически опоненти.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Турция се надява да обърне нова страница с ЕС и САЩ през 2021 г.

Анкара била подложена на двойни стандарти според Ердоган