Турският президент Реджеп Ердоган е поредният световен лидер, който потвърди, че ще се ваксинира срещу коронавирус, предаде Анадолската агенция.

"Водим текущи преговори с Русия, както и с Китай. По този въпрос аз лично нямам проблем с ваксинирането ", каза президентът пред репортери след молитвата в петък в турския град Истанбул.

Ердоган заяви, че това е стъпка, която трябва да направи, за да се даде пример на нацията и отбеляза, че що се отнася до здравето, трябва да се направи каквото е необходимо.

Турция ваксинира медици от 11 декември

Турция ваксинира медици от 11 декември

Закупи китайската ваксина и проявява интерес към тази на Pfizer

Припомняме, че по-рано стана ясно, че на турските здравни работници ще се прилага китайска ваксина срещу коронавирус от 11 декември.

Понастоящем Турция е в етап 3 на китайската ваксина COVID-19 върху високорискови здравни работници и доброволци със среден риск.

Според официални представители на страната не са докладвани големи странични ефекти.

Турция съобщи за още 32 736 положителни случаи към петък. Сред тях са и 6 903 симптоматични пациенти, според данните на Министерството на здравеопазването. Припомняме, че след критики към системата, властите вече са длъжни да обявяват и безсимптомните случаи.

Общият брой пациенти е 527 070. Около 4811 пациенти са се възстановили през последния ден, което води до общо 423 142.

Турция с ръст на COVID заразени и починали

Турция с ръст на COVID заразени и починали

Висок брой за проведените по-малко тестове за уикенда

Броят на починалите нарасна до 14 509, с нови 193-ма починали.

В същото време, страната отново е под карантина за уикенда. Тази вечер влиза в сила забрана за излизане на гражданите от къщи до 5 часа сутринта в понеделник.