Бившият президент на САЩ Барак Обама обяви готовността си да бъде ваксиниран срещу коронавирус SARS-CoV-2 публично. Радио SiriusXM съобщи за това.

Той отбеляза, че ще направи това, за да помогне на американците да преодолеят съмненията си относно ефективността на разработените лекарства.

"В крайна сметка мога да го покажа по телевизията или да го заснема, така че хората да знаят, че се доверявам на науката", каза Обама.

Тръмп председателства среща за COVID ваксинациите в САЩ на 8 декември

Тръмп председателства среща за COVID ваксинациите в САЩ на 8 декември

САЩ планират до седмици да проведат първите си ваксинации

Бившият президент добави, че ако главният специалист по инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи обяви безопасността на ваксината, той определено ще се ваксинира.

Според него извършването на мащабни ваксинации позволява едновременно ликвидиране на полиомиелит, както и предотвратяване на масови смъртни случаи от едра шарка и морбили.

До седмици САЩ с ваксина срещу COVID-19

До седмици САЩ с ваксина срещу COVID-19

Майкъл Пенс даде обещанието

На 27 юли американската компания Moderna обяви приключването на третата фаза на клиничните изпитвания на експерименталната ваксина срещу коронавируса.

В него участваха около 30 хиляди доброволци, което е най-голямото в света по брой доброволци, тестващи ваксина срещу коронавирус. Междинните резултати от III фаза на проучването показват ефективност от 94,5%.