Отношенията между Анкара и Вашингтон са нездравословни, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в четвъртък, съобщават "Сабах" и "Ройтерс". 

Той заяви, че САЩ трябва да решат въпросите, свързани със закупуването за 1,4 милиарда долара на самолети F-35, които не са предоставени на Турция поради придобиването на системите за противовъздушна отбрана С-400 от Русия.

Ердоган заяви, че Турция няма намерение да прави и крачка назад за закупуването на С-400, тъй като този въпрос е затворен за Анкара.

Ердоган коментира, че "не е започнала добре" работата с Байдън. Работил добре с бившите президенти на САЩ Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп

Турският президент подчерта, че Турция ще купува всичко за отбранителни цели от която и да е държава, "Турция ще вземе всичко необходимо, за да се защити".

Ердоган добави, че настоящата траектория на двете страни от НАТО не предвещава нищо добро.

"Платихме за F-35, купихме ги за 1,4 млрд. долара и тези F-35 не ни бяха дадени. Съединените щати първо трябва да уредят това" обясни Ердоган, след като присъства на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Турция се надяваше да установи сътрудничество със САЩ по отношение на Афганистан след излизането на НАТО чрез експлоатация на летище Кабул, но трябваше да преразгледа първоначалния си план след бързото превземане на страната от талибаните.

Оттогава Ердоган критикува решението на САЩ за оттегляне, казвайки, че Вашингтон трябва да плати цената за своя ход.

По-рано Ердоган заяви, че Турция планира да купи втора партида ракетни комплекси от Москва.

Русия и Турция са близо до нов договор за още С-400

Русия и Турция са близо до нов договор за още С-400

Междувременно Русия, Иран и Китай подготвят съвместни военни учения в Персийския залив