Турция е засегната от „една от най-големите вълни на тероризъм в историята си”. Това обяви президентът на страната Реджеп Ердоган, цитиран от „Франс прес".

Той се закани Анкара да срази ДАЕШ („Ислямска държава”) и кюрдските бунтовници, които стоят зад зачестилите атентати на турска територия.

Ние ще нанесем удар на тези терористични организации толкова силно, колкото е възможно”, каза Ердоган по време на реч в Истанбул.

Изправени пред нови терористични стратегии ние ще създадем нови модули за борба и бързо ще ги преодолеем”, изтъкна той, обещавайки, че няма да бъдат пожертвани демократичните ценности в името на борбата.

Лидерът на Турция отново разкритикува европейските си партньори, обвинявайки ги, че предприемат снизходителен подход към поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Отчитайки демонстрациите на прокюрдски активисти пред сградите на ЕС в Брюксел по време на последната среща на върха ЕС-Турция миналата седмица, той попита: „Как може ЕС, който разглежда ПКК като терористична организация да толерира подобна ситуация”.

„Къде е откровеността”, попита той, обвинявайки ЕС в „лицемерие”.

В неделя Турция привика белгийския посланик в Анкара заради демонстрацията.

Повече от 200 души загинаха при 6 бомбени нападения през последните 8 месеца в Турция.

Вчера Ердоган каза, че Турция никога няма да се предаде пред терора.