Турция ще започне постепенно връщане към нормалния живот вилает по вилает от март, заяви президентът Реджеп Ердоган в сряда, цититан от "Ройтерс". Той уточни, че в някои в някои провинции ще бъдат премахнати COVID-19 блокадите в страната на базата на нивата на заболеваемост.

Турция наложи полицейски час, блокади през уикенда и други ограничения през декември пред нарастващите случаи. Страната планира да отвори отново училища в цялата страна на 1 март. Досега нейната програма за ваксинация е обхванала 5,7 милиона души, като е използвала китайската ваксина на Sinovac Biotech Ltd.

В изказване след заседание на кабинета в Анкара Ердоган заяви, че план за повторно отваряне на заведенията, които са затворени от месеци, ще бъде обявен през следващите дни и призова гражданите да продължат да спазват мерките.

Турция започва производството на руската ваксина "Спутник V"

Турция започва производството на руската ваксина "Спутник V"

За вътрешния пазар и за износ

"Ще класифицираме нашите провинции като нисък, среден, висок и много висок риск въз основа на нивата на инфекция и ваксинация. От март започваме постепенна нормализация", каза той. "Постепенно премахваме ограниченията за блокиране, като се започне с почивните дни, въз основа на инфекция, ваксинация и други критерии в провинциите", каза Ердоган и добави, че пътната карта за нормализиране и връщане в училищата ще бъде оценена отново през следващите седмици.

До момента Турция е съобщила за над 2,6 милиона случая и близо 27 000 смъртни случая от COVID-19 от началото на огнището през март миналата година. Въпреки че ваксинациите започнаха миналия месец, новите случаи все още са между 6000 и 8000 за денонощие, което предизвиква безпокойство. Ердоган заяви, че март ще бъде месец, в който Турция постига голям напредък по отношение на ваксинацията и добави, че Анкара прави необходимите мерки за набавяне на дози ваксина. Ние сме в позиция, в която можем да спрем тази заплаха, като проявим малко повече търпение и направим малко повече жертви", каза той.

Ердоган се ваксинира срещу коронавирус

Ердоган се ваксинира срещу коронавирус

Турция започна имунизацията с продукта на китайската компания Sinovac