Турският президент Реджеп Ердоган обсъди в сряда с председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен отношенията между Турция и ЕС и регионалната обстановка, съобщават от Дирекцията за комуникации в страната, цитирани от Анадолската агенция.

Ердоган отсече, че максималистките претенции на Гърция и гръцко-кипърската администрация са в основата на напрежението в Източното Средиземноморие, като и двете игнорират правата на Турция и Севернокипърската турска република.

Той подчерта, че Турция винаги е призовавала за диалог.

Турция и Гърция са готови да започнат преговори по морския спор

Турция и Гърция са готови да започнат преговори по морския спор

Ердоган е предложил и регионална конференция...

Стъпките към подновяване на миграционната сделка от 2016 г. между Анкара и Брюксел, както и актуализиране на митническия съюз между тях и осигуряване на либерализация на визите за турски граждани, пътуващи до страни от ЕС, ще помогнат за подобряване на двустранните връзки, заяви още президентът.

Ердоган също така повтори призива си за справедливо споделяне на тежестта по въпроса за миграцията, призовавайки ЕС да разследва нарушения от страна на Гърция и Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex, които отблъскват мигрантските лодки.