Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е получил одобрението на страните членки да засили преговорите за Брекзит с Великобритания. Това съобщиха дипломати в Брюксел, цитирани от "Гардиън".

*"Тунелните преговори" ще се проведат преди срещата на върха на ЕС следващата седмица.

Макрон: Брекзит е “британска вътрешна криза”, Лондон е отговорен

Макрон: Брекзит е “британска вътрешна криза”, Лондон е отговорен

Брекзит е британска вътрешна криза, а не европейска криза

Източници разкриха, че посланиците на страните членки на ЕС са дали зелена светлина за ускоряване на преговорите с надежда да се договорят условията преди срещата на върха следващата седмица.

Все още не са разкриват подробности за последното предложение на премиера Борис Джонсън към ЕС.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че сега разговорите с Лондон може да се насочат към "тунелната фаза" от по-интензивни обсъждания на детайлите на евентуално споразумение.

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Брюксел призна, че на този етап не вижда споразумение за Брекзит

Лондон не трябва да забравя, че Европейският парламент трябва да одобри всяко споразумение за Брекзит

По-рано днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че ако Джонсън не представи предложения до края на деня, няма шанс за споразумение за Брекзит. Но Туск подчерта, че има "положителни сигнали" за евентуален пробив.

В същото време Барние и британският министър за Брекзит Стивън Баркли проведоха среща в Брюксел, която е продължила почти два часа и половина на работна закуска в централата на Европейската комисия. Те са обсъдили възможността за подновяване на преговорите на базата на последните предложения на Лондон.

Мирише на страх: Великобритания ще има ли достатъчно тоалетна хартия след Брекзит?

Мирише на страх: Великобритания ще има ли достатъчно тоалетна хартия след Брекзит?

Джонатан Едуардс попита министри за какъв период от време ще стигнат запасите от тоалетна хартия

"Бъдете търпеливи", призова Барние пред журналисти след края на срещата. "Брекзит е като изкачване на планина. Необходими са бдителност, решителност и търпение", добави той.

Говорител на Европейската комисия коментира, че Барние ще запознае посланиците и евродепутатите с развитието на разговорите.

Мишел Барние проведе конструктивна среща със Стивън Баркли тази сутрин, обяви говорител на Комисията.

Британското правителство има силно желание да започне "тунелни" преговори с Комисията за обсъждане на детайлите на споразумение.

Ако Барние се съгласи с Варадкар, че съдържателната среща с Джонсън е "достатъчна да се позволи възобновяване на преговорите в Брюксел", това би било голям успех за британското правителство.

Спорните точки са: британското правителство настоява да има митническа граница на остров Ирландия, а също така приемане на механизъм за спечелване на демократичното съгласие на Северна Ирландия да продължи да изпълнява правилата на ЕС на единния пазар за стоките.

Дъблин е категоричен, че няма да приеме допълнителни проверки и контрол, които могат да доведат до две територии с митнически проверки. Предложенията на Лондон за съгласието на Северна Ирландия се разглеждат като право на Демократичната юнионистка партия да наложи едностранно вето дали Северна Ирландия да спазва правилата на ЕС.

След разговорите Варадкар и Джонсън излязоха с общо съобщение, че двамата лидери могат да "намерят път към възможно споразумение".

*Пробив на преговорите между Великобритания и ЕС за Брекзит може да доведе до началото на така наречените интензивни "тунелни" преговори. Жаргонът е използван от The Irish Times. Журналист попитал представител на Европейската комисия къде е тунелът, той отговорил: "Тунелът не е място, а състояние на духа". С жаргона се има предвид интензивни преговори, при които изтичането на информация е минимално. Преговорите се водят от малка група преговарящи при пълна тайна, няма пресконференции и публикуване на документи, което означава, че предложенията и контрапредложенията не се разкриват, освен ако не изтекат в публичното пространство.