Европейската комисия призова страните членки по-добре да обяснят и да наложат правила за спазване на социална дистанция и хигиена за спиране на нова опасна вълна на коронавирус, информира АФП.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис заяви: "В някои страни членки сега ситуацията дори е по-лоша от пика през март. Това е истинска причина за тревога. Всички страни членки трябва да приложат мерки незабавно и в правилния момент при първи признаци на нови потенциални огнища".

В Европа има повече от 5 милиона случая на коронавирус. Няколко държави започнаха да налагат блокади на локално ниво. Смъртността не се е върнала до нивата от по-рано тази година, но броят на новозаразените нарасна още веднъж в много райони.

Но Кириакидис, чиито офис координира отговора на 27-те страни членки, предупреди, че в някои райони твърде рано е започнала отмяната на ограниченията.

Това означава, че мерките за контрол просто не са достатъчно ефективни или не са прилагани, или не са спазвани, изтъкна тя.

Не можем да свалим гарда. Тази криза не е зад нас. Зимата е времето от годината с повече респираторни заболявания, включително сезонния грип, добави еврокомисарят.

Днес ние сме тук, за да призовем всеки да действа решително...може би е последният ни шанс да предотвратим повторение на миналата пролет, призова Стела Кириакидис.

Според еврокомисаря държавите членки трябва да се борят с дезинформацията и конспиративните теории за вируса. Тя също предупреди, че ще трябва да действат бързо, за да предотвратят нуждата от връщане на блокадите, което ще навреди на икономиката, образованието и психичното здраве.