Европейският съюз е пасивен по отношение на идеите за "Велика Албания". Охридското споразумение е нарушавано.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на среща с президента на Сърбия Александър Вучич в Белград, информира Македонската информационна агенция.

Лавров коментира ситуацията в Македония в контекста на идеите за "Велика Албания".

Вучич: Няма да налагаме санкции на Русия

Вучич: Няма да налагаме санкции на Русия

Сръбският президент отбеляза добрите двустранни отношения

Руският дипломат подчерта на пресконференцията с Вучич, че има безпокойство относно пасивността на ЕС към инициативата на Тирана, така наречената Тиранска платформа, която "открито призовава за създаване на "Велика Албания".

След последните парламентарни избори в Македония председателят на законодателния орган сложи албанското знаме на масата в кабинета си. През последните дни албанският премиер Еди Рама гордо заяви, че той е инициирал закона, който дава на албанския език държавен статут в Македония. Това е в нарушение на Охридския рамков договор, който допринесе за успокояване на ситуацията след кризата в Македония преди много години, предупреди Лавров.

Мирният договор е подписан от правителството на Македония и представители на етническите албанци на 13 август 2001 г.

Мъж атакува  US посолството в Черна гора

Мъж атакува US посолството в Черна гора

Нападателят се е самоубил

Часове преди експлозията пред американското посолство в Черна гора Лавров разкритикува западната политика към страната му, информира АП. Той призова европейските страни да продължат да поддържат добри отношения с Москва въпреки разрива.

Междувременно стана ясно от думите на Вучич, че Сърбия може да се закачи за "Турски поток" и да получава газ.