В рамките на днешното заседание в Люксембург на Съвета по външни отношения на ЕС министрите на външните работи на страните-членки дадоха мандат на върховния представител на Евросъюза за външна политика и сигурност Катрин Аштън за действия по облекчаване на хуманитарното положение и достъпа на стоки до ивицата Газа.

Специалният представител на „Квартета за Близкия изток" Тони Блеър информира министрите за създадената от Израел комисия с международно участие за разследване на случая с флотилията от 31 май, както и за преговорите за облекчаване на положението в ивицата Газа.

Той изрази очакване скоро да се възобнови преминаването при КПП Рафа, с евентуално разполагане на мисия на ЕС.

В изказването си министър Николай Младенов отбеляза ролята на Египет като важен партньор в региона и необходимостта тази роля да бъде отчетена при планиране на усилията на ЕС. Той подчерта, че ЕС трябва да продължи да работи с Израел и Палестинската автономна власт, за да облекчи достъпа на хуманитарни стоки и стоки от първа необходимост до Газа.

Същевременно всяко отваряне на достъпа до ивицата трябва да бъде организирано съвместно с Палестинската автономна власт.

Еврокомисар Кристалина Георгиева представи практични мерки за подобряване на хуманитарната ситуация на над един милион жители на Газа, влошила се значително през последните години.

Георгиева препоръча отваряне на достатъчно пропускателни пунктове, през които да се осъществява снабдяването за ивицата.

Министрите подкрепиха резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН за санкции срещу Иран и изразиха загриженост заради трайната липса на диалог по иранската ядрена програма.

Те подчертаха, че предложението за преговори с Иран все още е валидно и подкрепиха усилията на Катрин Аштън за подновяване на диалога.

Министър Младенов наблегна на значението на ефективното спазване на санкциите за трансатлантическата солидарност. Същевременно той изрази съжаление, че се е стигнало до нова резолюция, предизвикана от системния отказ на Иран да сътрудничи с МААЕ и международната общност.

"ЕС трябва да покаже, че бързо и ефективно не само ще спази изискванията на новата резолюция, но и ще приеме адекватни съпътстващи мерки. Те ще бъдат разглеждани подробно от държавните и правителствени ръководители на ЕС на 17 юни," заяви българският министър.

Съветът също взе решение за оказване на спешна хуманитарна помощ на населението в Киргизстан след изострянето на обстановката в страната през последните дни.

Съветът на външните министри препоръча по-тясна координация на представителите на ЕС в региона с ОССЕ и ООН и призова към възстановяване на обществения ред и спиране на насилието.

Подчертана беше важността на предстоящия референдум за изграждане на стабилни демократични институции и укрепване на държавността в Киргизстан.