Споразумението между ЕС и Канада за споделяне на данни на пътниците в самолетите с цел борба с тероризма не може да бъде сключено в сегашната му форма, тъй като ще наруши "основните" права. Това обяви Съдът на ЕС, цитиран от АФП.

В съобщение на базирания в Люксембург Европейски съд се отбелязва, че споразумението, което се подготвя от ЕС и Отава от 2010 г., би довело до намеса в личните права на хората.

Съдът заявява, че предвижданото споразумение между ЕС и Канада за споделяне на данни за пътниците не може да бъде сключено в сегашната му форма.

Няколко от клаузите са несъвместими с основните права, признати от ЕС, допълва съдът.

През 2010 г. ЕС и Канада започнаха преговори за споразумение за трансфер на данни на пътниците, използващи самолетни компании, туристически агенции и оператори, когато си правят резервации за полети и при чекиране за полет.

През 2015 г. съдът блокира споразумение между ЕС и САЩ, което позволяваше компании като Facebook и Google да прехвърлят лични данни на европейски граждани в САЩ. Брюксел и Вашингтон сключиха ново споразумение за личните данни в интернет.