На 23 и 24 март 2023 г. Европейският съюз и Съединените американски щати проведоха съвместно военноморско учение, както беше решено на последния кръг от консултации на високо ниво относно Индо-Тихия океан на 2 декември 2022 г., съобщава Пентагона.

Съвместното военноморско учение се проведе в рамките на патрулиране и упражняване на свобода на корабоплаване на ЕС и САЩ. В учението участва USS "Пол Хамилтън", както и испанският кораб "Рейна София" на военноморските сили на ЕС от операцията "Аталанта" и италианският кораб "Карло Бергамини".

То включва професионален обмен относно процедурите за качване на борда, корабната навигация и обучение, предназначено да подобри оперативната съвместимост и интеграцията.

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация
Обновена

Китай е най-сериозният противник на САЩ и Пентагонът се готви за конфронтация

60% от армията на САЩ е в най-висока готовност и може да се разгърне до 30 дни

Учението е част от споделения ангажимент на ЕС и Съединените щати да работят за практическо морско сътрудничество и да подкрепят свободен и отворен Индо-тихоокеански регион, в съответствие с документи като Стратегическия компас на ЕС, Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индо-Тихия океан и Индо-тихоокеанската стратегия на САЩ.

ЕС и Съединените щати потвърждават ангажимента си да продължат да координират и допълват работата за регионална морска сигурност в подкрепа на свободата на корабоплаването и други международно законни начини на използване на морето в Индо-Тихия океан.

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

САЩ искат разширяване на AUKUS и с други държави

Във втория етап на партньорството, наречен Стълб II