ЕС и Великобритания продължават да имат сериозни разногласия по въпроса за Ирландия, въпреки постигнатия напредък в преговорите за условията за оттегляне на Лондон от Общността.

Това се посочва в съвместно изявление на ЕС и Великобритания, което бе представено във вторник от главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

"Продължихме напред по някои въпроси, за които европейският бизнес се нуждае от сигурност, като митниците, данък върху добавената стойност, Евроатом, сертификати за стоки", каза Барние.

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Великобритания губи ползите от сътрудничеството си с ЕС след Брекзит

Мишел Барние изнесе реч пред Европейската агенция за фундаментални права

В същото време в изявлението се посочва за "сериозни различия" по отношение на Ирландия, която остава в ЕС, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство. "Искам да подчертая, че споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС трябва да включва напълно оперативно решение за Ирландия и Северна Ирландия", каза Барние.

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Тереза Мей с ново поражение в Камарата на лордовете за Брекзит

Парламентът ще има право на вето върху закона

Според изявлението проблемът е необходимостта да се гарантира свободното движение на хора и стоки през тази граница, а правното основание за това ще изчезне заедно с излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Същевременно Брюксел и Лондон се опасяват, че липсата на стабилно и ефективно решение може да доведе до възобновяване на сепаратистките настроения в Северна Ирландия.

Времето изтича, предупреди ЕС Лондон за Брекзит

Времето изтича, предупреди ЕС Лондон за Брекзит

Сега се нуждаем от съществен напредък

ЕС и Обединеното кралство трябва да завършат подготовката на текста на споразумението за оттегляне до октомври тази година, за да го подпишат и ратифицират от всички страни от ЕС преди официалното освобождаване на Обединеното кралство - 29 март 2019 г.