След президентските избори, Европа и САЩ се нуждаят от нов стратегически диалог, заяви шефът на Европейския парламент Давид Сасоли в интервю за Corriere della Sera.

"Надяваме се, че новата администрация на САЩ ще споделя многостранни ангажименти, включително околната среда, изменението на климата, сигурността".

"Нуждаем се от нов стратегически диалог между Европейския съюз и САЩ, който да е в съответствие с предизвикателствата, пред които сме изправени в глобалния свят", обясни председателят на ЕП.

НАТО има готовност да продължи борбата с тероризма

НАТО има готовност да продължи борбата с тероризма

Столтенберг: Тероризмът засяга всички

"Остава впечатлението, че САЩ подхранват разделението в ЕС през последните години", ЕП се надява на нов диалог със САЩ след изборите за общите глобални предизвикателства.

Сасоли посочи, че всеки ръководител на Белия дом "ще бъде отправна точка за Европа. Искаме да инвестираме в съживяването на трансатлантическите отношения и да разгледаме ангажирането със САЩ за най-важния компонент на нашата външнополитическа стратегия. Убеден съм, че Вашингтон споделя нашата позиция".

Сасоли вижда ЕС като посредник в решаването на сложни международни въпроси, към които не действа от "позиция на силата, а резултатът от изборите в САЩ може да съживи силно сътрудничество".

Америка избира 46-ия президент

Америка избира 46-ия президент

Доналд Тръмп и Джо Байдън се борят за Белия дом