Европейската комисия купува още 300 милиона дози от ваксината на Moderna, съобщават от Комисията.

Одобрен е втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави членки на ЕС. Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Нови 3600 дози от ваксината на Moderna пристигнаха у нас

Утре очакваме още 17 550 дози от ваксината на "Пфайзер"

Днешният договор с Moderna обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna. Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2,6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни, отбелязват от Комисията. 

Ваксината на Moderna се основава на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. При ваксина на основата на иРНК тези инструкции създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването. Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат "протеинов шип" — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него.

Moderna оряза доставките на ваксината си за Италия и Франция през февруари

Moderna оряза доставките на ваксината си за Италия и Франция през февруари

Преди минути от Moderna ни съобщиха, че ще намалят дистрибуцията на ваксини

Решението на Комисията да бъде подкрепена тази ваксина беше взето въз основа на солидна научна оценка, използваната технология, опита на дружествата в разработването на ваксини и техния производствен капацитет за снабдяване на целия ЕС, както и способността им да разработят евентуално ваксина срещу вариантите на коронавируса.

По-рано днес от Pfizer и BioNTech съобщиха, че са постигнали споразумение с ЕС да доставят още 200 милиона дози от ваксината им срещу коронавируса.

СЗО: Двете дози от ваксината на Moderna могат да се поставят в интервал до 6 седмици

СЗО: Двете дози от ваксината на Moderna могат да се поставят в интервал до 6 седмици

По време на среща миналата седмица експертите са обсъдили ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech

Междувременно "Ройтерс" информира, че ЕС все още чака около 10 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, които трябваше да бъдат доставени през декември. В средата на миналата седмица бяха доставени 23 милиона дози, което е с 10 милиона по-малко от обещаните до средата на февруари. Очаква се липсващите дози да бъдат доставени до края на март.