Експерти от Световната здравна организация (СЗО) предпазливо подкрепиха да се отлага втората доза от ваксината на Moderna при някои ситуации, както те направиха вече с ваксината на Pfizer/BioNTech, информира АФП.

Стратегическата консултативна група по въпросите на имунизацията (SAGE) към СЗО също заяви, че за момента международните пътници не трябва да бъдат част от приоритетните групи при поставянето на ваксините.

СЗО издаде нов клиничен съвет при лечението на пациенти с COVID-19

СЗО издаде нов клиничен съвет при лечението на пациенти с COVID-19

Да се използва малка доза антикоагуланти за намаляване на риск от тромби

По време на среща миналата седмица експертите са обсъдили ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech.

И двете ваксини изискват да се постави втора доза три-четири седмици след първата, но няколко държави, които имат недостиг на ваксини, обявиха, че ще отложат втората доза, за да се постави първата на колкото се може повече хора.

Консултативната група отбеляза, че е най-добре да се спазват изпробваните по време на клиничните изпитания интервали от 28 дни между дозите.

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

СЗО очаква 100 млн. заразени с COVID до края на януари

Ваксините са надежда, според Гебрейесус

Но по-рано този месец подчерта, че е възможно при някои изключения да се изчака до 42 дни преди да се постави втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech.

Днес от SAGE заявиха, че същото ще се отнася и за ваксината на Moderna. Експертната група добави, че е взела това решение, макар че "доказателствата за това не са убедителни". Също подчерта, че "SAGE не препоръчва да се дели дозата".

Здравната агенция до момента е одобрила за спешна употреба само ваксината на Pfizer/BioNTech, но се очаква да направи същото и с ваксината на Moderna.

Фаучи: САЩ остават в СЗО и може да се присъединят към COVAX

Фаучи: САЩ остават в СЗО и може да се присъединят към COVAX

САЩ ще изпълнят финансовите си задължения към СЗО

SAGE също препоръча ваксината на Moderna, както и тази на Pfizer/BioNTech, да се поставя само в условия, при които може да се реагира при анафилактична реакция. Не може да препоръча да се използва по време на бременност или кърмене, докато не разгледа повече данни за безопасността им.

СЗО призовава първи да бъдат ваксинирани здравните работници и най-уязвимите 20% от населението на всяка страна преди да се пристъпи към имунизация на другата част от населението. SAGE не препоръчва да се ваксинират тези, които пътуват международно.