Европейският съюз ще премахне Сърбия и Черна гора от списъка с безопасни държави, докато включването на САЩ дори не е обсъждано заради рязкото покачване на случаите на коронавирус, обявиха представители на Общността, цитирани от "Ройтерс".

Решението е предложено от Германия, която е ротационен председател на Европейския съюз, по време на среща в понеделник вечерта и е подкрепено от няколко страни, включително Франция, Испания и Холандия, поясниха източниците пред осведомителната агенция.

САЩ, Бразилия и Русия извън финализирания списък на ЕС с "безопасните" държави

САЩ, Бразилия и Русия извън финализирания списък на ЕС с "безопасните" държави

В списъка са включени 14 страни

То обаче трябва да бъде официално потвърдено от посланиците на страните членки в ЕС на среща по-късно днес. Списъкът е само препоръка. Не всички страни членки на ЕС го прилагат.

Източниците казаха, че двете балкански страни ще бъдат премахнати заради разпространение на коронавируса.

Държавите членки също обсъдиха изваждане на Алжир и Мароко от списъка поради същата причина, но повечето се обявиха против, защото все още има относително малко заразени с коронавирус в двете страни. Следователно двете държави остават в списъка.

Турция към ЕС: Поправете грешката си и ни включете в списъка с безопасните държави

Турция към ЕС: Поправете грешката си и ни включете в списъка с безопасните държави

Ние очакваме тази грешка да бъде поправена възможно най-скоро

Люксембург и Кипър подкрепиха в списъка да се включат Обединените арабски емирства на базата на предоставената от Никозия информация, но другите държави се противопоставиха.

Предложенията на Кипър за добавяне на Израел, Либия и Йордания в списъка също отпаднаха.

След изключването на Сърбия и Черна гора в списъка ще има 13 държави: Алжир, Австралия, Канада, Китай, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Въпреки че е в списъка, пътуване от Китай ще бъде позволено само ако китайските власти пуснат граждани на ЕС. Реципрочното изискване не се прилага за другите държави в списъка.