Европейският съюз финализира списъка с "безопасните" държави, чиито граждани ще могат свободно да влизат на територията на Общността. В списъка не влизат големи страни като САЩ, Русия и Бразилия, тъй като там все още има много случаи на заразени с коронавирус, информират медии.

В списъка са включени 14 страни.

От утре ЕС ще пуска на територията си гражданите на следните държави: Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, Сърбия, Черна гора, Грузия, Уругвай, Тайланд, Мароко, Алжир, Тунис, Руанда и Канада.

ЕС намекна, че ще добави Китай като петнадесетата държава щом Пекин предложи реципрочно споразумение.

ЕС няма да пуска на територията си граждани на САЩ, Русия, Бразилия и Индия?

ЕС няма да пуска на територията си граждани на САЩ, Русия, Бразилия и Индия?

Списъкът най-вероятно ще бъде публикуван във вторник

Квалифицирано мнозинство сред страните членки подкрепи списъка.  Списъкът ще бъде приет по-късно днес, но вече има квалифицирано мнозинство, което означава, че не може да бъде наложено вето.

Държавите членки не са длъжни да се съобразяват с това общо решение.

Граничният контрол в Общността ще бъде отменен от 1 юли, което означава, че се подновява свободното движение в Шенгенската зона.

През уикенда посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел работиха върху точния критерий кои държави да бъдат включени. Основният критерий е способността на държавите да контролират разпространението на вируса. Друг важен критерий е реципрочна мярка от тези държави, а именно да отменят ограниченията за европейски граждани.

Списъкът с безопасните държави ще бъде преглеждан на 14 дни, като ще бъдат добавяни нови държави, а някои е възможно да бъдат изваждани от списъка. Това ще зависи от критерия дали успяват да контролират разпространението на коронавируса.