Съветът на ЕС утвърди решението за либерализация на визовия режим за граждани на Украйна. Това заяви еврокомисарят по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос, цитиран от ТАСС.

Радостен съм да видя, че се приближаваме до завършването на процеса. Приветствам приетото от Съвета на ЕС решение за визова либерализация за граждани на Украйна, изтъкна комисарят.

В съобщение на Съвета на ЕС се подчертава, че украинските граждани ще имат право на престой в ЕС в продължение на 90 дни за всеки период от 180 дни. Украинските граждани с биометрични паспорти, пътуващи до ЕС за 90 дни по работа, на почивка или по семейни дела повече няма да се нуждаят от виза.

Тези мерки няма да се отнасят за Ирландия и Великобритания.

Съветът и Европейският парламент сега трябва да подпишат приетата регулация. Текстът след това ще бъде публикуван в Официален вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно.

През декември 2015 г. Европейската комисия установи, че Украйна е изпълнила всички критерии за визова либерализация. На 20 април 2016 г. ЕК публикува предложението за визова либерализация. Съветът и ЕП постигнаха споразумение по предложението на 28 февруари 2017 г.