Властите на ЕС обяснява, че няма доказателства за риск от рак от синтетични маски за лице и призоваха хората да продължат да ги носят, след като белгийско проучване предупреди миналия месец, че може да съдържат канцерогени, съобщава "Ройтерс".

Маските за лице са решаващи за намаляване на разпространението на COVID-19 и се превърнаха в ежедневен артикул за голяма част от световното население по време на пандемията.

В доклад от октомври на белгийската организация за обществено здравеопазване Sciensano се казва, че е открит титанов диоксид (TiO2), потенциално опасно вещество, в синтетичните маски за лице, които е изследвал, включително в често носените модели.

Титановият диоксид се използва като бял оцветител и матиращ агент в маски и текстилни продукти, както и слънцезащитни продукти, бои и хранителни продукти като супи и дъвки.

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, заяви, че понастоящем няма доказателства, които да предполагат, че наличието на титаниев диоксид в маските за лице представлява риск за здравето и препоръча тяхната продължителна употреба.

"В светлината на наличните в момента елементи не може да се заключи, че маските за лице FFP или хирургическите маски, които могат да съдържат TiO2, могат да представляват риск за здравето", каза говорител на Комисията.

Белгийският министър на здравеопазването Франк Ванденбруке в изявление след публикуването на проучването каза, че са необходими повече изследвания, но призова обществеността да продължи да използва маски, тъй като няма доказателства, че те представляват сериозен риск за здравето.

Той каза също, че Белгия планира да принуди производителите да разкрият наличието на титанов диоксид в маските за лице.

Говорител на Висшия здравен съвет на Белгия, който съветва правителството по здравни въпроси, каза, че потенциалните рискове за здравето не "надвишават ползите от употребата им за предотвратяване на заразяване с COVID-19".

Според белгийското проучване наночастици от титанов диоксид са открити в маски, изработени от нетъкан синтетичен материал, както и в тези, съдържащи найлонови и полиестерни влакна.

Йорис Ван Локо, един от авторите на доклада коментира, че частици TiO2 са открити в повечето от често използваните маски, включително текстилни модели за многократна и еднократна употреба, хирургически маски и респиратори за FFP.

В предварителните констатации на доклада се казва, че рискът за здравето е "възможен за много от изследваните маски за лице", но се казва, че са необходими повече изследвания. Препоръчва се използването на титанов диоксид в маските за лице да бъде ограничено, докато има убедителни доказателства.

Международната агенция за изследване на рака на Световната здравна организация (IARC) изброява титановия диоксид като възможен канцероген.

Белгия за първи път изрази опасенията си през февруари, когато посъветва обществеността да не използва партиди маски за лице, разпространявани преди безплатно, след като се оказа, че съдържат наночастици от сребро и TiO2.

Европейската комисия предложи да се забрани титановият диоксид в храните още от средата на 2022 г., след като агенцията на ЕС за безопасност на храните заяви, че веществото вече не е безопасно, тъй като канцерогенните ефекти не могат да бъдат изключени при поглъщане.