Европейският съюз може да блокира Великобритания в митническия съюз за дълъг период, ако преговорите за Брекзит се провалят. Информацията съобщават британски медии, които се позовават на публикувания от главния прокурор правен съвет за Брекзит.

Вчера парламентът принуди правителството на премиера Тереза Мей да огласи правния съвет.

Ако преговорите се провалят, Великобритания няма да може напълно да напусне митническия съюз заради така наречената "мрежа за сигурност"или backstop.

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Тереза Мей изгуби подкрепата на ирландци за Брекзита

Ключовото гласуване ще е на 11 декември

Принципът е описван като застрахователна политика или "мрежа за сигурност". Целта е да се гарантира, че няма да има "твърда" граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, дори и ако не бъде постигнато споразумение в областта на търговията и сигурността.

Означава, че ако няма работещо споразумение в тези сфери, Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и в единния пазар, с което се гарантира свободна граница с Република Ирландия.

Борис Джонсън иска провал на сделката за  Брекзит в парламента

Борис Джонсън иска провал на сделката за Брекзит в парламента

Депутатите в Лондон обсъждат развода с ЕС

Правният съвет показва, че "мрежата за сигурност" може да продължи "безсрочно". Споразумението за Брекзит не може да принуди ЕС да прекрати "мрежата за сигурност". Механизмът не предоставя възможност за едностранно напускане.

Освен това има правен риск Великобритания да заседне в продължителни преговори с ЕС.

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Парламентът на Великобритания нанесе още един удар на Мей за Брекзит

Депутатите дадоха повече власт на законодателния орган

"Гардиън" пише, позовавайки се на документа от 6 страници, че при сегашните условия на механизма Великобритания може да попадне в капанa на дългогодишни преговори.

Този казус е именно в центъра на политически спор дали британските депутати трябва да приемат сделката за Брекзит.

В документа главният прокурор Джефри Кокс признава, както го направи в парламента в понеделник, че Обединеното кралство може да попадне в капана на "безсрочна" "мрежа за сигурност".

Според лейбъристите правният съвет разкрива "основните слабости" на споразумението на Мей с ЕС за Брекзит.