Европейският съюз призова Съединените щати да преразгледат решението си да прекъснат връзките със Световната здравна организация заради справянето с пандемията на коронавирус.

Припомняме, че това се случи след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в петък, че страната му ще "прекрати" отношенията си със Световната здравна организация и ще "прекрати" финансирането на СЗО с оглед на предполагаем "пълен контрол" на международната здравна агенция от Китай.

Германският външен министър Хайко Маас също осъди този ход и обеща интензивни преговори с Вашингтон по този въпрос, съобщи Reuters.

САЩ късат отношения със СЗО

САЩ късат отношения със СЗО

След обвиненията в пристрастие към Китай в пандемията

Решението е "грешен сигнал в грешен момент", заяви Маас пред германската медийна група Funke. Тъй като броят на инфекциите продължава да нараства в световен мащаб, "не можем да съборим дигата посред буря", каза той.

ЕС ръководи призиви за преразглеждане на международния отговор на пандемията на коронавирус, включително резултатите от агенцията на ООН.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус, който защити агенцията срещу ожесточена критика от страна на Тръмп, обеща преглед на нейното изпълнение след облекчаване на пандемията.