Ръководителят на най-голямата партия в Европейския парламент заяви, че решението на Великобритания да напусне съюза е грешка, която ще навреди на Обединеното кралство и на общността, съобщава АП.

Председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер подчерта, че "историята ще покаже, че Брекзит е огромна грешка. Ще създаде много вреди за двете страни".

Но той поясни, че парламентът ще уважи избора на британските гласоподаватели. По думите му "преговорите трябва да следват две стъпки: първо, ние трябва да постигнем съгласие за уреждане на раздялата, а след това ние ще преговаряме за новото партньорство".

В същото време високопоставен европейски дипломат каза пред световната агенция, че ЕС няма да наказва Великобритания за решението си.

Има спекулации в британската преса още от миналата година, че Брюксел може да се опита максимално да навреди на Великобритания, за да обезсърчи опитите на други държави да напуснат съюза.

Дипломатът отхвърли спекулациите и подчерта, че Великобритания ще трябва да се бори с последиците от напускането на единния пазар на ЕС.