Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че "вратата е затворена" за преговори със САЩ за митата, съобщават световни агенции.

Вчера САЩ обявиха, че налагат мита върху внос на стомана (25%) и алуминий (10%) от ЕС, Мексико и Канада.

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

САЩ налагат тежки мита върху стоманата и алуминия от ЕС, Канада и Мексико

25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия

Малмстрьом подчерта, че ЕС "няма да влиза в преговори" с Вашингтон. Тя добави, че ЕС подготвя ответни мита върху американски продукти за 2,8 милиарда евро, но този списък може да бъде разширен. Еврокомисарят оправда контрамерките, коментирайки, че ЕС не иска ескалиране на ситуацията, но "да не се отговори би означавало приемане на митата", които Брюксел разглежда като незаконни.

Малмстрьом предупреди, че мерките на САЩ "също ще засегнат американската икономика, американския потребител, ще накарат САЩ да преосмислят" действията си. Според нея китайските политики на дъмпинг и пренасищане на пазара са причина за ситуацията, но тя отказа да го нарече "търговска война", отбелязвайки, че "ние все още не сме там".

Еврокомисарят намекна, че е възможно САЩ да наложат мита върху автомобили, което би довело до огромни щети. Тя призова другите държави да протестират в Световната търговска организация, за да окажат допълнителен натиск върху Вашингтон.

САЩ играят "много опасна игра", предупреди тя.