Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос обяви, че 25 процента мито върху вноса на стомана и 10 процента мито върху вноса на алуминий от Европейския съюз, Канада и Мексико влизат в сила в полунощ, след като тези страни и блокове не успяха да сключат споразумение със САЩ преди 1 юни, което беше крайният срок, обявен от американците за постигане на споразумение, съобщават световните информационни агенции.

"Очакваме да продължим преговорите както с Канада и Мексико от една страна, така и с Европейската комисия от друга страна, защото има и други проблеми, които също трябва да разрешим", изтъкна Рос.

Юнкер предупреди САЩ да не водят преговори за митата чрез заплахи

Юнкер предупреди САЩ да не водят преговори за митата чрез заплахи

Настоява за безусловно и постоянно освобождаване на ЕС от митата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи митата през март, политика, за която се смята, че е насочена главно към Китай. Скоро след това Белият дом временно освободи няколко страни от митата и преговаряше с всяка отделна, за да получи отстъпки в замяна на по-постоянно освобождаване.

Европейският съюз беше сред освободените от митата на САЩ и преговаряше с администрацията на Тръмп, но освобождаването изтича утре (петък).

Това е лош ден за световната търговия, до часове отвръщаме на САЩ, бесен Юнкер

Това е лош ден за световната търговия, до часове отвръщаме на САЩ, бесен Юнкер

Напълно неприемливо е държава да налага едностранни мерки

Висши европейски представители се събраха в Париж с търговски представители на САЩ във сряда за последен опит за избягване на митата, но въпросът така и не беше разрешен.

Европейската комисия системно твърди, че ЕС не е причината за световния свръхкапацитет на стомана и алуминий и следва да бъде освободен от митата за постоянно.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

Белият дом подготвя списък с обложени с мита китайски стоки за $50 млрд.

До 15 юни САЩ ще публикуват списък с китайски стоки

"Реалистично погледнато, не смятам, че можем да се надяваме" за избягване на мита или квоти за стомана и алуминий, подчерта еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом. Въпреки че все още има време и има вероятност САЩ да удължат освобождаването, Малмстрьом очаква САЩ "въпреки това да искат да наложат някакво ограничение на износа на ЕС".

Според "Уолстрийт джърнъл" Уилбър Рос е повторил песимизма на Малмстрьом, въпреки че е заявил, че администрацията все още е отворена за продължаване на преговорите и постигане на споразумение, което би могло да осигури по-добри пазарни възможности в ЕС за износа на САЩ, дори след налагането на митата.

ЕС се зарече да отмъсти, намеквайки, че може да наложи мита върху американски продукти в замяна. Сред стоките, които биха могли да бъдат ударени от ЕС, са мотоциклетите "Харли-Дейвидсън", дънки, бърбън, портокалов сок и фъстъчено масло.

С решението за митата САЩ удължиха пазарната несигурност, обяви ЕС

С решението за митата САЩ удължиха пазарната несигурност, обяви ЕС

Ние няма да преговаряме под заплаха

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа ще бъде "твърда и единна" в отговор на митата на САЩ, които са "несъвместими" с правилата на Световната търговска организация.

Френският финансов министър Бруно льо Мер от своя страна настоя, че САЩ не трябва да разглеждат световната търговия като Дивия Запад или "престрелка между каубои". Според него митата върху стоманата и алуминия са "неоправдани, неоправдаеми и опасни", като търговска война ще навреди на растежа навсякъде по света. 

В сряда френският президент Еманюел Макрон изнесе реч по въпроса пред ОИСР, където предупреди за последиците от търговска война.

"Едностранните отговори и заплахите за търговска война няма да разрешат нищо от сериозните дисбаланси в световната търговия. Нищо", отсече Макрон.

"Тези решения могат да донесат символично удовлетворение в краткосрочен план... Човек може да си помисли, че това прави избирателите щастливи, като казва: постигнах победа, ще променя правилата, ще видите", подчерта френският държавен глава, допълвайки, че в дългосрочен план резултатът може да бъде увеличение на цените и безработицата.

Налагането на мита идва във време на голямо напрежение между Европа и САЩ. По-специално двете страни на Атлантика се сблъскаха през последните седмици заради решението на САЩ да се откажат от ядреното споразумение с Иран.