Европейският съюз обвини САЩ, че удължават "пазарната несигурност" с решението за отсрочка на митата за стомана и алуминий, съобщава АФП.

САЩ взеха решение да отложат въвеждането на новите мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико до 1 юни. През месец март Тръмп постанови вносът на изделия от стомана да се облага с мито от 25%, а от алуминий - с 10%. Митата трябваше да влязат в сила за посочените държави във вторник.

Вашингтон отлага въвеждането на митата върху стоманата и алуминия

Вашингтон отлага въвеждането на митата върху стоманата и алуминия

От 1 юни вместо от 1 май…

Но след опасенията, че може да започне търговска война, американският лидер обяви, че удължава отсрочката с 30 дни.

Европейската комисия и Германия призовават Вашингтон да не налага мита на ЕС.

"Решението на САЩ удължава пазарната несигурност, която вече засегна бизнес решения", обяви Европейската комисия в съобщение. Брюксел е склонен да продължи диалога, но предупреди: "Ние няма да преговаряме под заплаха".

"Всяка бъдеща трансатлантическа работна програма трябва да бъде балансирана и взаимноизгодна", допълва се в съобщението.

През миналата година ЕС е изнесъл за американския пазар стомана и алуминий за 7,7 милиарда долара.

Говорител на германското правителство в Берлин заяви, че Германия си е "взела бележка" за решението на Тръмп, но подчерта, че все още чака за постоянно изключване от тарифите.

Брюксел е подготвил списък с американски стоки, които ще бъдат обложени с мита, ако САЩ наложат тарифите, но за момента преговорите продължават.

Великобритания приветства "положителното" решение на САЩ, но се обяви против допълнителни протекционистки мерки на Вашингтон.