Европейският съюз осъди решението на руския президент Владимир Путин да улесни издаването на руски паспорти на украинци, живеещи в Източна Украйна, информира "Политико".

В съобщение Европейската служба за външна дейност обяви, че решението на президента да се подпише под съответния указ е "още една атака срещу суверенитета на Украйна от Русия".

Путин с първи коментар за изборите в Украйна: Пълен провал на Порошенко

Путин с първи коментар за изборите в Украйна: Пълен провал на Порошенко

Какво може да се оцени? Това е пълен, абсолютен провал на политиките на Порошенко

Времето на обявяване на това решение веднага след президентските избори в Украйна, които демонстрираха силната привързаност на Украйна към демокрацията и върховенството на закона, показва намерението на Русия за допълнително дестабилизиране на Украйна и изостряне на конфликта, поясни говорителят на службата и добави, че "ние очакваме Русия да се въздържа от действия, които са срещу Минските споразумения и пречат на пълната реинтеграция на неконтролираните от правителството територии в Украйна".

САЩ също разкритикуваха решението на Москва.

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Украйна определи като агресия руските паспорти за жителите на Донецк

Самият Путин коментира, че това решение се явява въпрос от хуманитарен характер

Говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че с това изключително провокативно действие Русия засилва атаката си срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Руското правителство твърди, че новият указ е от хуманитарни съображения.