Украйна определи като агресия решението на Русия да предостави гражданство на жителите на Донбас, съобщават руски медии.

Министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин обвини Москва в намеса във вътрешните работи с решението си да предостави руски паспорти на жителите на Луганска и Донецка област.

Решението на Русия за издаване на паспорти в окупираните украински територии - това е продължение на агресията и вмешателството в нашите вътрешни дела, написа той в "Туитър".

Москва се готви да раздава руски паспорти на жители от Източна Украйна

Москва се готви да раздава руски паспорти на жители от Източна Украйна

Съответният указ на президента на Русия може да се появи след президентските избори в Украйна

По думите му тази мярка може да се счита като нов "паспортен" етап от окупацията на Донбас.

Климкин призова украинците да не приемат руско гражданство. Русия ви лишава от настоящето и тепърва посяга към вашето бъдеще, предупреди той.

По-рано днес Владимир Путин се подписа под указ, който улеснява сдобиването с руски паспорти от страна на жителите на отделни райони в Луганска и Донецка област на Украйна.

Самият Путин коментира, че това решение се явява въпрос от хуманитарен характер.

Нямаме никакво желание да създаваме проблеми на новите украински власти, но жителите на Донецк и Луганск са лишени от каквито и да е било граждански права...Това е въпрос от чисто хуманитарен характер, обясни руският президент.