Турция и ЕС отвориха нова глава в предприсъединителните преговори за членство в Общността като част от споразумение, целящо справяне с мигрантската криза. Това обявиха официални представители, цитирани от „Франс прес”.

„На междуправителствената конференция ЕС-Турция започнаха преговорите по Глава 17 от предприсъединителните преговори”, обявиха от люксембургското председателство на ЕС.

Главата е свързана с икономически и финансови въпроси, отбелязва ДПА.

За да се присъедини Турция към ЕС, всички 35 глави от предприсъединителните преговори трябва да бъдат успешно затворени.

През последните години преговорите между Анкара и Брюксел бяха замразени. За първи път за последните две години се отваря нова глава в преговорите.

Турция започна процеса по присъединяване към Общността от 1999 година, но оттогава процесът е муден заради опозицията на Франция и Германия и заради геополитическо напрежение около Кипър.

Действията на ЕС са спорни, отбелязва ДПА, тъй като проблемът с човешките права в Турция все още не е разрешен, а също така и заради авторитарното поведение на турския президент Реджеп Ердоган. До момента 14 глави са отворени, но сред тях не са най-важните въпроси – правосъдие, сигурност и основни права.