Евролидерите се съгласиха, че Общността трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността си. Те също смятат, че ЕС трябва да бъде силен партньор на НАТО и САЩ, информира АФП.

От десетилетия се води дебат каква роля ЕС трябва да играе в сферата на отбраната. Държавите членки често изразяват нежелание да интегрират въоръжените си сили.

"Искаме да действаме по-стратегически, да защитим нашите интереси и да насърчаваме нашите ценности", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след видеоконференция.

"Трябва да повишим способностите си да действаме автономно и да укрепим сътрудничеството с нашите партньори", добави той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг участва на разговорите на фона на опасенията, че действията на Брюксел могат да подкопаят Алианса в момент, когато новият президент на САЩ Джо Байдън иска да укрепи военния съюз.

Столтенберг коментира преди разговорите, че е абсолютно очевидно, че трябва да работят заедно.

Франция настоява за "стратегическа автономия".

"На фона на все по-голямата световна нестабилност ЕС трябва да поеме по-голяма отговорност за сигурността си", се казва в заключението след разговорите на евролидерите.

27-те държави отбелязват, че ще търсят засилване на партньорството на ЕС с НАТО и ще работят в по-тясно сътрудничество с новото американско управление при Байдън.

Борисов настоява за по-силен ЕС в областта на сигурността и отбраната

Борисов настоява за по-силен ЕС в областта на сигурността и отбраната

Това обсъдиха лидерите на държавите-членки във видеоконференция

"Това глобално сътрудничество ще извлече ползи от по-силен ЕС в сферата на сигурността и отбраната", пише още в съобщението.

Лидерите се фокусираха върху това Европа по-добре да се защитава от кибератаки. Те поискаха от Брюксел да подготви пътна карта за засилване развитието на стратегически технологии.

Френският президент Еманюел Макрон коментира, че Европа се нуждае да "предвиди новите форми на заплаха: кибер, морска, космическа и въздушна".

През последните години амбициите на ЕС за обща отбрана са одобрявани от повечето държави. Всички държави с изключение на две се подписаха под Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС) за увеличаване на сътрудничеството.

С оттеглянето на Великобритания от ЕС Общността губи военна и дипломатическа тежест, но в същото време е отстранен яростен опонент на всичко, което може да доведе до създаване на европейска армия.

ЕС се опитва да приложи общ план за финансиране на проекти във военната индустрия.

Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел се опитва да определи "стратегически компас", така че всички държави да имат по-обединена визия.

"Трябва да постигнем общо разбиране за предизвикателствата и заплахите пред ЕС...за да предложим начини за справяне с тях съвместно", заяви Борел.

Дипломати обявиха, че Брюксел е получил подкрепата на администрацията на Байдън за тези усилия, когато държавният секретар Антъни Блинкън е разговарял с външните министри на страните членки в понеделник.

Висш представител на ЕС призна, че предложението за европейска автономия притеснява някои в блока, които гледат на НАТО като опора срещу по-голямата агресивност на Москва.