Постигнат е частичен напредък по време на преговорите за Брекзит, но трябва повече работа за разрешаване на няколко точки.

Това заяви главният преговарящ от ЕС за Брекзит Мишел Барние на пресконференция с британския министър Дейвид Дейвис след края на шестия кръг преговори, информира "Гардиън".

Барние поясни, че през следващите две седмици е нужен още по-голям напредък, за да могат двете страни да започнат преговори за бъдещите икономически отношения.

Лондон определи кога напуска ЕС

Лондон определи кога напуска ЕС

В Брюксел започна шестият кръг от преговорите

Той подчерта, че до две седмици Брюксел иска да получи отговор от Лондон относно въпроса за уреждането на финансовите сметки между Великобритания и ЕС. Барние даде на Великобритания краен срок от две седмици да предложи повече пари, ако иска търговските преговори да започнат след декември.

Време е за техническа работа и разяснения, изтъкна Мишел Барние на пресконференцията и добави, че искат предсказуемост и плавно напускане на Великобритания.

Снимка 322927

Източник: ЕПА

По думите му по време на изключително сложните преговори ЕС не е поискал отстъпки и не планира да прави, тъй като преговорите се основават на факти и ангажименти.

Ако погледнем решенията на Европейския съвет, според него, трябва да има значителен напредък - това означава реален напредък, за да започне втората фаза от преговорите.

Барние каза, че все още трябва да бъдат разрешени проблеми, свързани с обединението на семействата, влиянието на Европейския съд и социалните облаги.

Преговарящият от ЕС потвърди, че по въпроса за правата на гражданите е постигнат "някакъв напредък", тъй като Великобритания е предоставила "полезни разяснения" по някои аспекти.

Той разясни, че за да постигнат общите задачи, двете страни ще работят "интензивно" до срещата на върха на ЕС през декември.

Снимка 322925

Източник: ЕПА

От своя страна британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че е необходима гъвкавост и прагматизъм от двете страни.

Тази седмица работихме по въпросите, по които имаме различия, каза Дейвис.

Мей май е готова да плати повече за Брекзит

Мей май е готова да плати повече за Брекзит

Преговорите се намират в задънена улица

Британският политик настоя, че Северна Ирландия трябва да напусне митническия съюз и единния пазар.

Според "Гардиън" с коментара си Дейвис изглежда отхвърля предложение в изтекъл в публичното пространство документ на ЕС, че Северна Ирландия ще остане в митническия съюз и в единния пазар.

Дейвис бе категоричен, че споразумение с ЕС не може да включва създаване на нова граница в рамките на Обединеното кралство.

"Това не може да доведе до създаване на нова граница във Великобритания", подчерта той във връзка с ключовия въпрос за границата с Ирландия.

Великобритания ще запази целостта си, успокои Дейвис.

По въпроса за финансовите задължения министърът увери, че Лондон ще изпълни ангажиментите си към ЕС.

Дейвис сподели, че все още остава неразрешен въпросът за правата на гражданите.

Приоритетът ни е, по думите му, да запазим суверенитета на британските съдилища.

На въпрос на германски журналист дали ЕС се нуждае от отстъпки през следващите две седмици, за да започнат търговски преговори, Барние отговори утвърдително, пояснявайки, че Великобритания трябва да предложи отстъпки през следващите две седмици преди срещата на върха.