Европейската комисия потвърди, че Европейският съюз и Италия са постигнали споразумение за спорния проектобюджет за 2019 г. Това заяви еврокомисарят по въпросите на еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис, цитиран от АФП и други медии.

Италия постигна договорка с ЕК за бюджета си

Италия постигна договорка с ЕК за бюджета си

Не се разкриват обаче детайли

Сделката ще позволи да се избегне процедурата при прекомерен дефицит. В новия бюджет е предвиден дефицит от 2,04%.През миналата седмица италианският премиер Джузепе Конте предложи 2,04% дефицит.

През октомври Европейската комисия отхвърли оригиналния бюджетен план на Италия, в който се обещава универсален базов доход и увеличаване на пенсиите.

"Интензивните преговори през последните няколко седмици доведоха до решение за 2019", обяви Домбровскис на пресконференция в Брюксел.

"Решението не е идеално, но на този етап избягва задействане на процедурата при прекомерен дефицит", поясни той, имайки предвид процес, който може да доведе до налагане на големи глоби на страна членка.

Италия нарушава правилата на ЕС за бюджета от години, обвини Брюксел

Италия нарушава правилата на ЕС за бюджета от години, обвини Брюксел

Ситуациите с бюджета във Франция и Италия не могат да се сравняват.

Сблъсъкът между Брюксел и Рим възникна заради план на управляващата коалиция в Италия за увеличаване на дефицита от планираните от предишното правителство 0,8% от БВП до 2,4 на сто, предимно заради предизборни обещания да се отделят повече средства за социални плащания. Въпреки че е под установената от ЕС граница от 3,0%, представители на Общността изразиха притеснението си от високия дълг на Италия, който е в размер на 130% от БВП.

През уикенда италианското правителство се съгласи да намали разходите с 4 милиарда евро, за да постигне компромис и да избегне глоби от ЕС.