ЕС дава повече от пет милиона таблетки против радиация на Украйна, тъй като страховете от авария в най-голямата атомна електроцентрала в Европа нарастват, пише БиБиСи.

АЕЦ Запорожие е под руска окупация и наскоро беше обект на обстрел, като и двете страни се обвиняват взаимно за атаките.

В някои райони служители вече раздават хапчетата. На жителите е казано да го приемат само ако се потвърди изтичане на радиация.

Досега само на хора, живеещи в рамките на 50 километра от АЕЦ, се предлагат таблетки калиев йодид, но Европейският съюз предоставя на Украйна повече от пет милиона дози, което ще позволи много по-широко разпространение.

Запорожие в Южна Украйна бе окупирано от Русия скоро след като тя нахлу в Украйна през февруари. Украинският персонал, който продължава да работи в ЕАЦ, коментира, че руските войски я използват като военна база и че работниците всъщност са държани със заплахи с оръжие.

Въпреки че неотдавнашните боеве в района причиниха известни щети на централата, досега не е регистрирано увеличение на нивата на радиация в района.

Въпреки това служителите са загрижени, че по-нататъшните щети могат да причинят изтичане на радиация, което може да се разпространи върху голяма площ.

Ядрената агенция на ООН настоява за достъп до съоръжението от няколко месеца и екип пристигна в Украйна с надеждата най-накрая да получи разрешение да инспектира обекта през следващите дни.

Във вторник ЕС заяви, че предоставя таблетките като "превантивна мярка за безопасност" за увеличаване на защитата в района около атомната централа. Пет милиона хапчета са от спешни резерви и още 500 000 от Австрия.

Таблетки калиев йодид вече бяха раздадени на жителите в една част на град Запорожие в понеделник, а 25 000 таблетки бяха изпратени в Енергодар - градът, който е най-близо до атомната централа.

"В случай на извънредна ситуация и възрастните, и децата вече ще бъдат осигурени с йод и ще могат да се защитят навреме", каза Анатолий Куртиев от градския съвет на Запорожие.

Той подчерта, че жителите трябва да приемат лекарството само ако се случи инцидент - не като предпазна мярка.

Калиевият йодид се приема, за да се предотврати усвояването на радиоактивния йод - основният изотоп, причиняващ рак, известен също като йод-131 - от абсорбирането от щитовидната жлеза.

Високите нива на радиоактивен йод могат да увеличат риска от рак на щитовидната жлеза при бебета, деца и млади хора, дори години след излагане.

Ако се приема в точното време в правилната доза, калиевият йодид ще се абсорбира от щитовидната жлеза вместо по-опасния йод-131, намалявайки свързаните рискове за здравето.

Много страни, включително Обединеното кралство, имат запаси от тези таблетки в случай на голяма ядрена авария или изтичане. Те трябва да се използват само ако са препоръчани от медицински експерти, но има основателна причина.

Има рискове за здравето, свързани с приемането им, така че те не са нещо, което хората трябва да опитват и купуват или придобиват сами, за да приемат.

Те са полезна противодействаща мярка, тъй като радиоактивният йод, който се вдишва или консумира с храна и напитки, може да се съхранява в щитовидната жлеза дълго време.

Таблетките предпазват само щитовидната жлеза, но не и други части на тялото.

Русия обвини Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ

Русия обвини Украйна в опит за саботаж на мисията на МААЕ

Украинските сили преднамерено извършвали обстрел до Запорожката АЕЦ