По време на изненадващо посещение в Киев в сряда, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че ЕС ще предостави на Украйна допълнителни 1,5 милиарда евро военна помощ, съобщават "Ройтерс" и "Франс 24".

Съобщението дойде, когато руските сили, подкрепени с артилерийски и ракетни обстрели, се опитват да настъпят в две провинции на Източна Украйна.

ЕС ще направи "всичко възможно", за да помогне на Украйна да спечели войната, каза Мишел по време на съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

"Вие не сте сами. Ние сме с вас. И ще направим всичко възможно, за да ви подкрепим и да гарантираме, че Украйна ще спечели войната".

Пътуването на Мишел последва посещенията този месец в Киев на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, върховния представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел и председателя на Европейския парламент Роберта Метсола.

"Обсъдихме санкциите срещу Русия, отбраната и финансовата подкрепа за нашата държава, както и отговорите на въпросника за съответствие с критериите на ЕС", написа Зеленски в Twitter.

Той има предвид въпросник, който му бе връчен от фон дер Лайен по време на посещението й в украинската столица и се счита за отправна точка за Украйна в нейния стремеж към членство в ЕС. "Благодаря ви за смислената среща и солидарността с народа на Украйна", каза Зеленски.

Шарл Мишел изненадващо пристигна в Киев
Обновена

Шарл Мишел изненадващо пристигна в Киев

Председателят на Евросъвета обяви, че е в "сърцето на демократична Европа"