Европейският съюз ще препоръча на страните членки да започнат да отварят външните граници за пътуващи от държави извън блока от 1 юли, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Джозеп Борел, цитиран от АФП.

Решението за разхлабването на ограниченията, наложени за забавяне на разпространението на коронавируса, ще се взема от националните столици, добави Борел и поясни, че Брюксел предлага "постепенна и частична отмяна" на забраната.

ЕС отваря границите през юли

ЕС отваря границите през юли

Вътрешният граничен контрол ще бъде отменен от края на юни

Междувременно външният министър на Австрия Александър Шаленберг съобщи, цитиран от "Ройтерс", че страната му отменя проверките по границата с Италия и прекратява изискванията за поставяне под карантина на пристигащите от други 30 европейски държави от 16 юни.

Вчера официални представители коментираха пред осведомителната агенция, че Австрия ще отмени ограниченията за повече от 20 държави, включително и Италия, от 16 юни, но подробностите бяха договорени на министерска среща тази сутрин.

Испания отваря границите с Франция и Португалия от 22 юни

Испания отваря границите с Франция и Португалия от 22 юни

По случая с Франция и Португалия, искам да потвърдя, че от 22 юни ограниченията на мобилността ще бъдат отменени

Промените няма да се отнасят за Великобритания, Швеция, Испания и Португалия, каза още Шаленберг. Той допълни, че Виена ще продължи да съветва против пътуване в Ломбардия с частично предупреждение.

Министърът на вътрешните работи на Германия пък съобщи, че страната му отменя граничния контрол с Швейцария, Франция, Австрия и Дания от 15 март. По думите му правителството ще проучи дали ситуацията с коронавируса се влошава. Хорст Зеехофер поясни, че съществуващите правила за граждани на държави извън ЕС, които искат да посетят Германия, ще бъдат удължени до края на юни.