Парламентът на Европейския съюз прие закон за въвеждане на единно зарядно устройство от края на 2024 г., съобщават от институцията.

Съгласно новото законодателство USB-C трябва да бъде единен стандарт за зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и фотоапарати.

Решението беше взето с 602 гласа "за", 13 гласа "против" и 8 гласа "въздържал се". Мярката ще накара Apple - поне в Европа - да се откаже от остарелия Lightning порт на своите устройства iPhone и да го замени с USB-C.

Производителите на лаптопи ще имат допълнително време да последват примера им - от началото на 2026 г.

Според политиците от ЕС с единното зарядно устройство животът на европейците ще бъде улеснен, ще се намалят количествата остарели зарядни устройства и разходите на потребителите ще се понижат. Очаква се по този начин да се пестят най-малко 200 млн. евро годишно, електронните отпадъци в ЕС, акумулирани ежегодно, да се намалят с над хиляда тона.

Този ход на ЕС вероятно ще се отрази в целия свят, тъй като в 27-те страни членки живеят 450 млн. души, които са едни от най-богатите потребители в света. Така, регулаторните промени в Съюза често определят световните индустриални норми в рамките на т.нар. ефект на Брюксел.

Apple - вторият по големина продавач на смартфони в света след Samsung, вече използва USB-C портове за зареждане на своите iPad и лаптопи. Компанията обаче се противопостави на законодателството на ЕС, за да наложи промяна на портовете Lightning на своите iPhone с аргумента, че това е непропорционално и би задушило иновациите. Част от потребителите на последните модели iPhoneобаче се оплакват, че Lightning кабелът прехвърля данни само с малка част от скоростта на USB-C.

ЕС въвежда общо зарядно от 2024 година

ЕС въвежда общо зарядно от 2024 година

За лаптопите се предвижда по-дълъг срок

Съгласно новите правила потребителите вече няма да се нуждаят от различни зарядни устройства при всяка покупка на електронни продукти, тъй като ще могат да използват едно-единствено зарядно за цяла гама от малки или средни преносими електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови камери, слушалки, преносими конзоли за видеоигри, преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи и лаптопи, които се зареждат чрез кабел, работещ с мощност до 100 вата, ще трябва да бъдат оборудвани с порт USB-C.

Всички устройства, които позволяват бързо зареждане, вече ще имат еднаква скорост на зареждане, т.е. потребителите ще могат да зареждат устройствата си с една и съща скорост и с което и да било съвместимо зарядно устройство.