Европейският съюз призова за втори тур на изборите в Боливия, където президентът Ево Моралес се обяви за победител още в първия кръг, предаде ДПА.

Европейският съюз напълно споделя оценката на Организацията на американските държави, че боливийските власти трябва да завършат процеса на преброяване на гласовете и че най-добрата опция е да бъде произведен втори тур, за да се възстанови доверието и да се гарантира пълно уважение към демократичния избор на боливийския народ, посочи говорителката на ЕС Мая Коциянчич, цитирана от БТА.

Ево Моралес печели президентските избори в Боливия

Ево Моралес печели президентските избори в Боливия

Напрежение в латиноамериканската страна

Организацията на американските държави призова в сряда за балотаж между Ево Моралес и бившия президент Карлос Меса, заради "установени съществени недостатъци в изборния процес, които подкопават необходимата достоверност и прозрачност".

При преброени 99,7 процента от гласовете, Моралес получава 47,03 процента, а Меса - 36,55 на сто, информира Асошиейтед прес. Ако 10-процентната разлика се запази и при окончателните резултати, няма да има нужда от произвеждане на втори тур, гласи местното изборно законодателство.

Изборните органи в Боливия обявиха, че вотът трябва да бъде повторен на четири места в амазонския район Бени заради нередности, предаде Асошиейтед прес. Повторението на изборите ще бъде на 3 ноември.