Европейският парламент одобри ратифицирането на глобалното споразумение за климата от 28-те страни членки на ЕС, съобщават световни агенции.

Това ще помогне за влизане в сила на споразумението, съгласувано през декември 2015 година в Париж.

610 депутати одобриха споразумението, а 38 гласуваха против, 31 се въздържаха. Парламентът гласува споразумението по време на пленарно заседание в Страсбург, Франция.

Парижкото споразумение ще влезе в сила след 30 дни, което ще съвпадне с тазгодишната конференция за климата на ООН в Мароко, която започва на 7 ноември.

„Днес Европейският съюз превърна климатичните амбиции в климатични действия”, отбеляза шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Парижкото споразумение трябва да бъде ратифицирано от най-малко 55 държави, които са отговорни за 55% от въглеродните емисии в света, за да влезе в сила. 28-те страни членки на ЕС заедно представляват 12% и седем страни членки, които вече ратифицираха споразумението в местните парламенти (Германия, Унгария, Франция, Австрия, Словакия и Малта), покриват 4,57% - достатъчно, за да се покрият изискванията от 55%.

Повече от 190 държави се съгласиха да предприемат действия за намаляване на световната температура под 2 градуса в сравнение с прединдустриалните времена.

До момента 62 държави са ратифицирали споразумението.