Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз възнамерява до края на годината да реши въпроса за визовата либерализация за Украйна, съобщава ТАСС.

Юнкер коментира отношенията с Киев след среща на върха ЕС-Украйна в Брюксел.

По думите му Украйна е изпълнила всички задължения.

Украйна търси подкрепа от ЕС за запазване на санкциите срещу Русия

Украйна търси подкрепа от ЕС за запазване на санкциите срещу Русия

Порошенко и лидерите на основните институции на ЕС

"Въпреки трудностите между страните членки и Европейския парламент, ние сме в състояние да решим въпроса до края на годината", каза Юнкер.

От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че всички страни членки са съгласни, че Украйна е готова за либерализация на визите.

"Обсъдихме визите. Смятам, че всички държави членки на ЕС са решили, че Украйна е готова за отмяна на визовия режим", изтъкна той.

Туск също обеща до края на годината да помогне за разрешаване на въпроса с отказа на Холандия да ратифицира споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС.

"Моята задача - приключване на процеса по ратификация. Работим усърдно, за да се стигне до решение до срещата през декември", добави той.

Украинският президент Петро Порошенко изрази надежда, че ЕС ще спази думата си и ще осигури безвизов режим за украинците до края на тази година.