Европейският съюз обяви, че "руски източници" са провели кампания за разпространяване на дезинформация по време на изборите за Европейски парламент през миналия месец, информира АФП.

Но в доклада не се разяснява какво се има предвид със споменаването на "източници" и на този етап не може да се установи "специална трансгранична дезинформационна кампания", насочена срещу евровота.

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа
на живо

Зелените и крайнодесните разбиха 40-годишната доминация на центристите в Европа

Въпреки че евроскептиците и популистите не оправдаха прогнозите за възход

Преди изборите Европейската комисия предупреди страните членки и социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър" да следят за възможни "фалшиви новини" от Москва.

"Достъпните доказателства не ни позволяват да установим специална трансгранична дезинформационна кампания от външни източници, която е конкретно насочена към европейските избори", пише в доклада.

"Но събраните доказателства показват за продължителна и постоянна дезинформационна дейност от руски източници, целяща потискане на избирателна активност и оказване на влияние върху предпочитанията на избирателите", се отбелязва в доклада.

Европейската комисия допълва, че "политически актьори" в страните членки често приемат тактики и истории, използвани от "руски източници", за да навредят на ЕС.

В доклада се посочва пример, че "зловредни актьори" са използвали пожара в катедралата Нотр Дам в Париж преди два месеца, за да покажат, че западните и християнските ценности отслабват.

Комисията пояснява, че ще отнеме време, за да се установи "мащабът и въздействието" на дезинформационната кампания заради сложния и прецизния й характер.

Официалните данни показват 20-годишен връх на избирателната активност на вота на 23-26 май. Въпреки че популистите и евроскептиците засилиха позициите си, те не постигнаха пробив, както традиционните партии се опасяваха.