Предварителен текст, съгласуван от страните членки на ЕС, призовава Европейската инвестиционна банка да спре да финансира проекти с изкопаеми горива, съобщава "Ройтерс".

Според осведомителната агенция това може да се окаже пробив в климатичната политика на ЕС и удар върху въгледобивната, петролната и газовата индустрия.

Документът, видян от "Ройтерс", е съгласуван във вторник от представители на 28-те страни членки на средно ниво, но все още трябва да бъде одобрен на по-високо ниво.

Текстът за първи път призовава Европейската инвестиционна банка да прекрати финансирането на проекти с изкопаеми горива с цел намаляване на въглеродните емисии.

ЕС насърчава финансовите институции да приемат отговорни инвестиционни политики и да прекратят финансирането на проекти с изкопаеми горива, особено тези, при които се използват изкопаеми горива, като се вземе под внимание устойчивото развитие, пише в документа.

Данните на Европейската инвестиционна банка показват, че банката е финансирала проекти с използване на изкопаеми горива за почти 2 милиарда евро през 2018 г. и 13,4 милиарда евро общо от 2013 г.

Текстът ще бъде обсъден на среща на топ дипломатите на ЕС по-късно тази вечер. Двама източници от ЕС коментираха, че преговорите продължават и текстът може да бъде променен и смекчен.

Страните членки отдавна са разединени по въпроса. Някои подкрепят подобни действия, докато държави като Германия, Италия, Полша и Латвия искат от Европейската инвестиционна банка да продължи финансирането на някои газови проекти с цел отказ от въглищата и ядрената енергетика или за целите на енергийната сигурност.

Финансовите министри на ЕС трябва да приемат текста на среща в петък, седмица преди бордът на банката да обсъди политиката за енергийно финансиране.