27-те страни членки на ЕС ще проведат специална среща на 29 април, на която ще решат политическите задачи преди преговорите за Брекзит. Това разкри председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от "Франс прес"

Вчера от британското правителство потвърдиха, че на 29 март ще задействат процедурата за напускане на ЕС, която ще отнеме около 2 години.

Лондон задейства Брекзит на 29 март
Обновена

Лондон задейства Брекзит на 29 март

Тим Бароу е уведомил ЕС в понеделник сутринта

Във връзка с обявеното вчера в Лондон бих искал да ви информирам, че ще насроча Европейски съвет за 29 април, събота, за приемане на насоки във връзка с преговорите за Брекзит, каза той на пресконференция в Брюксел.

Председателят на Европейския съвет поясни, че ще предаде на 27-те лидери чернова с насоки за предстоящите преговори с Лондон.

Представители на ЕС обявиха, че реалните преговори с Лондон няма да започнат веднага след срещата на върха, тъй като лидерите трябва да одобрят позициите за преговорите и дадат мандат на Мишел Барние като главен преговарящ от Европейската комисия.

Барние заяви по-рано, че проектоспоразумението трябва да бъде на масата за преговори до октомври 2018 г., за да има време за ратифицирането на документа от парламентите на страните членки и от Европейския парламент.