Европейският парламент гласува за приемането на препоръка за създаване на Европейска квалификационна рамка за обучение през целия живот(ЕКР).

Тя е предложена от Комисията през септември 2006 г.

Целта на е ЕКР да свърже националните квалификационни системи, да подобри прозрачността им и по този начина да действа като механизъм, показващ съответстващите квалификации, за да се помогне на държавите-членки, работодателите и гражданите да сравняват и разбират по-добре квалификациите на отделните граждани от други места в ЕС. 

Европейската квалификационна рамка  представлява таблица за сравнение на квалификациите в Европа.

Тя има има за цел насърчаването на мобилността между страните и  улеснява обучението през целия живот.

Според Ян Фигел, европейски комисар за образованието, обучението, културата и младежта, хората в Европа често срещат трудности, когато се опитват да отидат от една страна в друга с цел да учат или да работят.

Европейската квалификационна рамка ще направи различните квалификации по-разбираеми за страните в Европейския съюзи по този начин ще допринесе за по-голямата мобилност с цел работа или обучение, каза още Фигел.

ЕКР ще насърчи също така обучението през целия живот, например като улесни признаването на вече взети кредити за учащите.

В основата на Европейската квалификационна рамка са осем референтни нива - от  основно до напреднало.

Те отразяват познанията, разбиранията и способностите на учащия, независимо от системата, в която той е придобил своята квалификация.

Осемте нива на ЕКР обхващат всички квалификации от тези, които са придобити в края на задължителното образование, до тези, получени на университетско ниво или на ниво професионално или техническо образование и обучение.

Одобрената препоръка от Европейския парламент предвижда държавите-членки да свържат своите национални квалификационни рамки в Европейската квалификационна рамка до 2010 г., а до 2012 г. всички индивидуални сертификати или дипломи да съдържат препратка към ЕКР.

Повечето страни в момента разработват своите национални квалификационни рамки. Комисията също подкрепя този процес, като финансира проекти,обединяващи групи от страни и сектори, които тестват прилагането на ЕКР.

След постигнатото споразумение между Европейския парламент, Съвета и Комисията, Европейската квалификационна рамка ще бъде официално приета от Съвета в близките седмици.