Комисията по бюджетен контрол (КОНТ) на Европейския парламент (ЕП) призова за по-мащабна проверка на отпусканите за Унгария евросредства, пише "Гардиън".

Евродепутати и организации за по-голяма прозрачност са обезпокоени, че олигарси, поддържащи връзки с премиера на Унгария Виктор Орбан, могат да злоупотребяват с европейските средства.

Унгария трябва да получи 25 милиарда евро от седемгодишната бюджетна рамка на ЕС до 2021, което прави страната един от най-големите реципиенти на глава от населението от фондовете на съюза за икономическо развитие.

Евродепутати са притеснени, че парите отиват в ръцете на семейството, на приятели и поддръжници на Орбан, които печелят еврофинансиране с малка конкуренция, което е проблем за организациите за борба с корупцията.

Председателят на Комисията по бюджетен контрол в ЕП Ингеборг Гресле заяви, че Унгария има някои конкретни проблеми, които трябва да бъдат разрешени. След посещение в Унгария германският депутат и комисията са установили, че на 36% от обществените поръчки участва само една компания.

По този показател Полша и Хърватия изпреварват Унгария, тъй като при 45% от поръчките участва само една компания, което според евродепутатите е изключително необичайно.

Средното ниво в ЕС през 2017 г. е 26,3%.

"Правилата изглежда се спазват, но в същото време те...отклоняват конкуренция", подчерта Гресле.

Според нея проблемите не са изолирани само до Унгария, тъй като има поява на нова "полузаконна" нередност.

"Ние виждаме в някои страни членки олигарси да стават политици и в същото време да се възползват от ЕС и националните пари в полза на компаниите, които притежават", допълва тя.

Ингеборг Гресле призова ЕС да засили контрола чрез използване на наскоро съгласувана регулация за предотвратяване конфликт на интереси.

След разследване в Унгария Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) обяви, че е установила сериозни нарушения, свързани с обществени поръчки за улично осветление, които са възложени на компания, контролирана от роднина на Орбан. От ОЛАФ призоваха Европейската комисия да си върне повече от 40 милиона евро средства.

Организацията вече препоръча на европейските институции да поискат от Унгария да върне 283 милиона евро, които са отпуснати за нова метролиния в Будапеща. Според ОЛАФ открити са доказателства за "измама и възможна корупция".

Според някои евродепутати Унгария трябва да се присъедини към новосъздадената прокуратура на ЕС, ако иска да продължи да получава евросредства. До момента 20 страни са заявили участие в новия орган, но Унгария е сред тези държави, които отказват.

През декември 2017 г. Орбан обяви, че унгарската икономика може да оцелее и без средствата на ЕС.

"Унгария няма от какво да се страхува, тъй като не зависи от външни пари", увери той.