Европейският съюз ще наложи "твърда" граница между Ирландия и Северна Ирландия или ще извади Дъблин от единния пазар в случай на Брекзит без споразумение, пише британският вестник "Дейли експрес", позовавайки се на високопоставени представители на Общността.

Ирландия е била предупредена, че ще бъде изправена пред труден избор - въвеждане на "твърда" граница или ще бъде извадена от единния пазар в безпрецедентен ход на Брюксел, за да защити Общността, ако Великобритания и ЕС не се договорят за Брекзит.

Мей: Искаме промени в предпазния механизъм, а не премахването му

Мей: Искаме промени в предпазния механизъм, а не премахването му

Това обяви премиерът на Великобритания Тереза Мей по време на реч в Белфаст

Изданието отбелязва, че е имало разгорещен дебат между ирландския премиер Лео Варадкар от една страна и от друга председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и главния преговарящ за Брекзит Мишел Барние.

Високопоставени европейски депутати настояват единният пазар да не бъде излаган на риск, дори и да означава поддържане на мира на остров Ирландия.

Германският евродепутат Елмар Брок, приближен на канцлера Ангела Меркел, заявява, че ако Ирландия не защити границите си, ЕС ще трябва да предприеме протекционистки действия.

"Ние ще трябва да установим митническа граница с Ирландия", предупреди Брок.

Британски министър: ЕС ще бъде отговорен, ако няма споразумение за Брекзит

Британски министър: ЕС ще бъде отговорен, ако няма споразумение за Брекзит

Те ще са виновни, ако няма споразумение

Той подчерта, че ако Брюксел не изрази исканията си, "ние скоро ще имаме американски хлорирани пилета в ЕС".

"Защитата на вътрешния пазар е основата на нашия икономически успех в Германия. Ако унищожим единния пазар, с ЕС е свършено", убеден е евродепутатът.