Европейската комисия добави Саудитска Арабия към проектосписък на ЕС с държави, които представляват заплаха за Общността заради небрежен контрол, който позволява финансиране на тероризъм и пране на пари.

Това съобщиха двама източници пред "Ройтерс".

Мярката идва на фона на оказвания международен натиск върху Рияд след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.

Саудитска Арабия разработва балистични ракети

Саудитска Арабия разработва балистични ракети

Военна база в Саудитска Арабия е използвана за тестване

В момента в списъка на ЕС са включени 16 държави, включително Иран, Ирак, Сирия, Афганистан, Йемен и Северна Корея. Предимно се основава на критерий, използван от Работната група за финансово действие (FATF) - световен орган от предимно богати държави, който се бори срещу прането на пари и финансирането на тероризъм.

Но тази седмица списъкът е бил обновен, като е използван нов критерий, разработван от Европейската комисия от 2017 г. Саудитска Арабия е една от държавите, които са добавени към обновения списък, който остава конфиденциален, разкриха пред осведомителната агенция един източник от ЕС и един от Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия орязва износа на петрол с 800 000 барела на денонощие

Саудитска Арабия орязва износа на петрол с 800 000 барела на денонощие

Рияд има резерви в размер на 268,5 милиарда барела

Няма коментар от Рияд.

Освен че накърнява репутацията на Саудитска Арабия, ходът ще засегне финансовите отношения с ЕС. Банките в Общността ще трябва да провеждат допълнителни проверки при плащания от компании, свързани с Рияд.

Решението трябва да бъде официално одобрено от 28-те страни членки на ЕС преди да влезе в сила през следващата седмица.

Втори източник от ЕС коментира, че и други страни вероятно ще бъдат включени в списъка.

Саудитска Арабия не е в криза заради случая „Кашоги”, уверява новият топ дипломат на Рияд

Саудитска Арабия не е в криза заради случая „Кашоги”, уверява новият топ дипломат на Рияд

Всичко на всичко ние не преминаваме през криза

Брюксел е проверил 47 юрисдикции, включително САЩ, Русия и Швейцария, преди да обнови списъка. В него не влизат страни членки на ЕС.