Саудитска Арабия изглежда има програма за изпитания на балистични ракети, съобщава АП, позовавайки се на сателитни снимки.

Военна база в Саудитска Арабия е използвана за тестване и възможно производство на балистични ракети, алармират експерти.

Рияд вероятно разработва ракети като основния си враг Иран.

През миналата година престолонаследникът на монархията Мохамед бин Салман предупреди, че Саудитска Арабия няма да се поколебае да развие свое ядрено оръжие, ако Иран го направи.

Саудитска Арабия: Разразботваме ядрено оръжие, ако Иран го направи

Саудитска Арабия: Разразботваме ядрено оръжие, ако Иран го направи

След решението на САЩ да се оттегли

Джефри Люис, експерт по ракети към Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, коментира, че големите инвестиции в ракети често са свързани с интерес към разработване на ядрени оръжия.

Бих се притеснил малко от това, че подценяваме амбициите на Саудитска Арабия, отбеляза Люис, който е проучил сателитните снимки.

Първи съобщи за снимките вестник "Вашингтон пост".

Базата се намира до град Давадми, 230 километра западно от Рияд. За първи път базата е установена през 2013 г. Като част от нея са две площадки с балистични ракети от Китай, насочени към Израел и Иран.

Сателитните изображения от ноември 2018 г. показват големи съоръжения, които са достатъчни за създаване и зареждане на балистични ракети. В единия край на базата има място за тестване на ракетни двигатели.

Въпросът без отговор е как Саудитска Арабия се е сдобила с технологията. Люис смята, че тя е близка до дизайна, използван от Китай.

Китайската военна поддръжка за монархията не е изненада. Китай усилено продава безпилотни самолети на Саудитска Арабия и други арабски държави. Пекин също е продал на Рияд различни балистични ракети Dongfeng.

Китай стои зад засиленото използване на безпилотни самолети в Близкия изток

Китай стои зад засиленото използване на безпилотни самолети в Близкия изток

Държави като Йордания, Ирак, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ги внасят