Европейският съюз втвърдява позицията си относно преговорите за Брекзит след консултации със страните членки и пренебрегва надеждите за търговско споразумение преди Великобритания да напусне съюза. Също така Брюксел ще настоява Лондон да плати задълженията си към ЕС в евро, а не в британски лири.

Това пише британското издание "Гардиън", което се позовава на документи на съюза.

Документите разкриват, че през последните седмици позицията на ЕС е станала по-безкомпромисна.

Европейската комисия очаква Великобритания да плати в евро валута задълженията си от около 60 милиарда евро, което е риск за валутните пазари на фона на обезценилия се паунд, според документ, с който се е сдобил "Политико".

Финансовите задължения на Великобритания към ЕС "трябва да бъдат определени в евро", се отбелязва в документа.

Също се очаква Великобритания да плати всички разходи по преместването на централите на две европейски агенции от Лондон на Стария континент. Лондон се надяваше, че може да запази седалищата на Европейските банкови власти и Европейската агенция по лекарствата в британската столица.

Представители на ЕК се надяват, че до юни ще бъде определено къде да бъде новото седалище на двете агенции.

"Файненшъл таймс" пише, че Великобритания има по-малка надежда за добро споразумение. Според оригиналните насоки за предстоящите преговори ЕС е готов да започне работа за "амбициозно споразумение за свободна търговия" с Великобритания преди 2019 г. Обаче в ревизирания текст, според изданието, се подчертава, че ЕС е склонен да обсъди "споразумение за търговия".

Високопоставен дипломат от ЕС заяви пред вестника, че изменението е умишлено, за да се намалят очакванията.